Yogi Tea
Lavera

Tönke – az ősi gabona

A tönke napjainkban más ősi gabonafajtával együtt reneszánszát éli. Bár az utóbbi időkben már csak szakemberek és „rajongók” termesztették, a Rapunzellel szerződésben álló olasz gazdáknak az idén először olyan mennyiségű tönkét sikerült termeszteniük, amennyivel egy egész sor Rapunzel-tésztaféle előállítását tették lehetővé. De hogy mitől is különleges ez a gabonaféle? Az alábbiakban a magyar vevők is megismerkedhetnek a tönke történetével, tulajdonságaival és felhasználásával.

 

ÚJDONSÁG KÍNÁLATUNKBAN A RAPUNZEL TÖNKE TÉSZTÁI


Rapunzel tönke spirál tészta t.k.

Rapunzel tönke penne t.k.

Rapunzel tönke spagetti t.k.

 

A tönke története


A tönke (triticum dicoccum) a búzafélék családjához tartozik és az egyik legősibb gabonafajtaként tartják számon. Az Eufrátesz és a Tigris folyók közti termékeny földről – a mai Szíria és Irán területéről – származik, ahol létezése az időszámításunk előtti 8200. évig visszakövethető. A tönke a fáraók gabonája is volt, amelyet történelmi források szerint Cézár vitt be Rómába Kleopátra feletti győzelme után. Itt aztán a tönke hamar a kenyérkészítés legontosabb alapanyaga lett. Az alakor (triticum monococcum) mellett egészen a középkorig nagyrészt a tönke biztosította az európai lakosság szénhidrát- és ásványianyag-szükségletének kielégítését. A 18. századtól kezdve azonban nagyobb terméshozamú gabonafélék szorították vissza.

 

Tulajdonságai


A tönke pelyvás gabonaféle, ami azt jelenti, hogy a gabonaszemet körülvevő pelyva szorosan rátapad a magra és még aratáskor sem válik le róla. Ezáltal a tönke feldolgozása sokkal nagyobb erőfeszítést igényel, mint a búzáé vagy a rozsé. Ugyanakkor ez a különleges burok igen erős védelmet nyújt a kártékony környezeti hatások ellen, így például megvédi a szemet a gombásodástól. A tönkekalász fekete színe a káros UV-sugárzástól védi a magot. Különösen az ökológiai gazdálkodásban becsülik nagyra előnyös tulajdonságait, mint például igénytelenségét. Termesztése hozzájárul a biológiai sokszínűség megőrzéséhez és ezáltal környezetünk védelméhez!

 

Felhasználása


A tönke kifejezetten magas tápértékű élelmiszer. Különösen gazdag ásványi anyagokban, így magnéziumban, vasban, cinkben, B1-, B6- és E-vitaminban. A búzához képest 10-20 százalékkal több folsavat tartalmaz. Fontos fehérje- és rostforrás.


A tönke tökéletesen alkalmas tésztafélék előállítására. Mivel a tönkeszem keményebb, mint a búza, pompás „al dente” hatást vált ki, vagyis a tönketészta roppanósra fő. Enyhén diós ízhatású. A Rapunzel tönketésztákat a legjobb minőségű szemekből, olasz forrásvíz hozzáadásával állítják elő. A tésztát lassan, alacsony hőmérsékleten (max. 60 fok) szárítják ki, így az megőrzi a tönke jellegzetes ízét.


Mivel az ősi gabonafélék nem keresztezhetők a napjainkban termesztett búzával, a tönkének és a tönkölybúzának megmaradtak az eredeti tulajdonságai. Ezért sok ember arról számol be, hogy ezeket a gabonaféléket könnyebben meg tudja emészteni, mint például a búzát, ill. nem allergiásak rá. Ez tapasztalatokat azonban tudományosan még nincs alátámasztva.