Yogi Tea
Lavera

A sokoldalú kókuszdió és ami abból készül


Mi jellemzi a Rapunzel bio kókuszos termékeket?

 

Kókuszolaj – szűz

Hogy nyerik? Először is a kókuszdió kemény héját feltörik. A dió belsejét forró vízben megmossák, lereszelik, szárítják és kipréselik belőle a kókuszolajat. Ha olaj hevítéséről van szó a főzés során, a kókuszolaj ideális, mivel valamennyi jó tulajdonsága megmarad a hevítés során. Főzéshez, sütéshez, akár bő zsiradékban is egyaránt ideális. Szobahőmérsékleten a kókuszolaj szilárd, de 25 fok körül már megolvad. A telített zsírsavak magas aránya jellemzi. Felbontva hűtőszekrényben nagyon sokáig eláll.

 

jellemzői:
hidegen préselik
100%-ban frissen feldolgozott bio kókuszdióbélből készül
nincs finomítva
nincs szagtalanítva
nincs keményítve
nincs fehérítve
transzzsírokat nem tartalmaz

 

Kókuszzsír – szagtalanított

 

Ízében enyhe, az erőteljes kókuszízt nem érezzük. (nem minden ételnél kívánatos). A dezodorálás úgy történik, hogy az intenzív ízt vízgőzzel elveszik. Nagyon előnyös használata főzéskor: magas hőmérsékletre hevíthető, és nem változtatja meg az étel eredeti ízét. A vele való főzéskor, sütéskor, wokban hevítéskor nem keletkeznek káros anyagok, szabadgyökök. A benne való sütéskor nem keletkeznek az olajban fekete lerakódások.


Kókusztej

 

Előállításához a kókuszbelet nagyon forró vízben megmossák, amíg az szét nem esik. Ezután préselik és így nyerik a koncentrált tejet. Végül vízzel felhígítják. Így lesz krémes állagú, anélkül, hogy adalékot adnának hozzá.

 

Kókuszkrém

 

A kókuszkrémet tisztán kókuszdióbélből nyerik, minden adalék nélkül. A frissen szüretelt kókuszdiót szárítják és finom krémmé őrlik. A kókuszkrém sütemények sütésénél vagy tejszín helyettesítőjeként (pl. turmixok, gyümölcslevesek) sűrítéshez használható. Ha vízzel hígitjuk, kókusztejet nyerünk belőle. Itt a javasolt arány 1:2, azaz 50 g kókuszkrémet 100 ml vízzel hígitsunk. Hidegen tartva még a felbontott krém is sokáig eltartható.

Táplálkozásbiológiai jelentősége:

 

A kókuszolaj és a kókuszzsír gazdag laurinsavban, telített zsírsavakban. A többi telített zsírsavakkal ellentétben a kókuszzsír az anyagcserére pozitív hatással van és emeli a „jó” koleszterinszintet, ez pedig véd a szív- és érrendszeri megbetegedésektől. A kókuszdió tartalmaz továbbá fehérjét, B-vitamint és fontos ásványi anyagokat, mint pl. nátrium, kálium, magnézium és vas.

Felhasználás

 

A kókuszból készült termékek – legyen az bármelyik változat – sokoldalúan használhatók a főzés-sütés során és egzotikus jelleget adnak ételeinknek. Vegán termékek, tehát alternatív alapanyag azoknak, akik nem fogyaszthatnak tehéntejet.

 

További kedvelt Rapunzel kókuszos termékek:

 

kókuszreszelék
kókusz-chips
kókuszos gyümölcsszelet
kókuszos szezámszelet
Szamba kókuszos mogyorókrém