Yogi Tea
Lavera

A biotermékekről általában

Az ökológiai gazdálkodás a hagyományos, konvencionális gazdálkodásnak olyan alternatívája, melynek lényege értékes, egészséges, ízletes termékek előállítása a környezetet kímélő módon. Az ökológiai vagy biológiai gazdálkodás kiterjed mind a növénytermesztésre, mind az állattenyésztésre, az íly módon megtermelt növényeket, ill. tenyésztett állatokat jelöljük "bio" szóval, valamint az ezekből előállított élelmiszereket nevezzük bio élelmiszereknek.

Az ökológiai gazdálkodás környezetünket kímélő gazdálkodási formát jelent, természetes élettani ciklusokon, szerves trágyázáson, biológiai védelmen alapuló termesztés útján. A termelés során mellőzik a szintetikus műtrágyákat és növényvédőszereket, ezáltal olyan élelmiszereket kapunk, amelyekben nincsenek mérgező anyagok, ízük, aromájuk természetes. A bio élelmiszerek fogyasztása révén tehát kíméljük szervezetünket az élelmiszerek útján bevihető káros vegyi anyagoktól. Ezen termékek kíméletes módon kerülnek feldolgozásra, mesterséges adalékanyagokat és tartósítószert nem tartalmaznak.

Az ökológiai termelés világszerte dinamikusan fejlődő ágazat, a biotermékek előállítását az Európai Unió agrárpolitikája fokozottan támogatja, ami csatlakozásunkkal Magyarországon is érvényesül. Németországban például célul tűzték ki, hogy 2010-re a teljes termőterület 20 százalékán folytassanak ökológiai gazdálkodást.