Yogi Tea
Lavera

Vásárlói tájékoztató a lavera mentolos fogkrémben lévő sodium-fluoriddal kapcsolatosan


Miért használ a lavera fluoridot a mentolos fogkrémben?
Egy jó ideje egymásnak ellentmondó vélemények látnak napvilágot a fluorid valódi hasznosságáról, mely megelőzi a fogszuvasodást. A WHO (az ENSZ Egészségügyi Világszervezete) statisztikája szerint a fluorid meghatározott mennyiségű bevitele szervezetünkbe hatékony védelmet nyújt a fogszuvasodás ellen. A fluorid megelőzi a fogkárosodást, sőt ki is tudja javítani a kezdődő sérüléseket a fogzománcon. A fluorid leállítja a szájban lévő baktériumok anyagcseréjét, megakadályozza, hogy a baktériumok savat termeljenek, mely megtámadja a fogzománcot. Továbbá a fluorid a szájban hosszantartó frissességet biztosít.

 

A lavera a vásárlóknak alternatív döntést biztosít, mert kínálatában fluorid tartalmú és fluorid mentes fogkrém egyaránt szerepel.

 

basis sensitive mentolos fogkrém: sodium fluoridot (RDA 80) tartalmaz
basis sensitive gyermek foggél optimális védelmet ad a gyermekfogaknak az első években. (RDA 30), annak ellenére, hogy nem tartalmaz fluoridot és egyéb felületaktív anyagot,
basis sensitve fogkrém: bio echinaceával, bio propolisszal az egészséges fogakért (RDA 50) fluorid nélkül

 

Az RDA a termék dörzsölési értékét mutatja, melyet speciális mérési módszerrel határoznak meg. Valamilyen dörzsölő anyagot a fogkrémnek tartalmaznia kell, hogy tisztítson. Minél magasabb az RDA érték, annál jobb a tisztító hatása a terméknek.

 

Valóban káros az egészségre a fluorid?
A kozmetikai termékekben alkalmazott fluorid mennyiségét törvény szabályozza. A kozmetikai törvény szerint a fogápolási termékekben max 0,15 % tiszta fluorid megengedett. A gyermek fogkrémekben a fluorid tartalom jóval alacsonyabb, mint a felnőttekében. Ennek oka többek között az, hogy a gyermekek gyakran lenyelik a fogkrémet. Az ajánlott értéket szem előtt tartva a lavera mentolos fogkrémnek az optimális 0,14%-os fluorid tartalma van.

 

Milyen fajta flouridot használ a lavera?
A lavera termékeiben sodium flouridot használ, ami a legmegfelelőbb a fogszuvasodás elleni védelem szempontjából. A minőségi szabványokat illetően a lavera szorosan együttműködik a BDIH-val, mely kidolgozta a valódi naturkozmetikumokra vonatkozó irányelveket, és ez egyértelmű útmutatást ad a fogyasztók számára. A BDIH támogatja a holisztikus szemléletet és a környezetünk iránti felelősségteljes magatartást. A BDIH a sodium fluorid jelenlétét a természetes kozmetikumokban helytállónak tartja.

 

A sodium fluoridnak három előnye van:
1. A fluoriddal (mono fluorine foszfát) ellentétben, amit a konvencionális fogkrémekben alkalmaznak, a sodium fluorid egy szervetlen fluorid, melyben nincsenek foszfát kötések. Az allergiában szenvedő egyének gyakran reagálnak foszfát irritációra. A sodium fluorid, mely nem tévesztendő össze a sodium mono fluorine foszfáttal, nem okoz irritációt.
2. A sodium fluorid azonnali és természetes hatású.
3. A tesztek azt bizonyítják, hogy elsősorban a sodium fluorid az, ami gyorsan semlegesíti a szájüregben levő baktériumokat.

 

Mérgező-e a fluorid?
A fluorid kétségtelenül káros az emberi szervezetre, ha az extra nagy dózisban kerül a szervezetbe – hasonlóan az egyéb kémiai anyagokhoz.
Sokan attól tartanak, hogy egyéb anyagok útján, - mint pl. víz, italok és egyéb élelmiszerek - túl sok fluorid kerül be a szervezetükbe, anélkül, hogy ennek tudatában lennénk. A nem szándékos beviteltől való félelem elsősorban a kisgyermekekre vonatkozik, akiknek szájizmaik még fejletlenek, s ezért sokkal több fogkrémet nyelnek le, mint a nagyobb gyerekek és a felnőttek (3 év alatti gyermekek a fogkrém 60%-át lenyelik). Ezért a lavera basis sensitive gyermek foggélje fluoridot és felületaktív anyagot nem tartalmaz. Egyébként is az alacsony fluorid érték mellett elkerülhető a túladagolás. A túlzott fluor bevitel fluorózist eredményezhet, a fehér elszíneződés a fogakon ártalmatlan, de esztétikailag zavaró. A fogkrém fluorid tartalmával történő mérgezés lehetetlen. Pl: egy egyéves gyermeknek 53 ml fogkrémet kellene lenyelnie a mérgezéshez (összehasonlításul: egy gyermek fogkrém 75 ml-es). Felnőttek esetében ez az érték természetesen sokkal magasabb. A lavera fogkrém használatával a mérgezés kizárható.